tisdag 29 april 2014

Ha en bra dag!




En kvinna vid namn Valborg föddes år 710 någonstans i norra Europa. Enligt legenden var hon dotter till den store kungen Richard, men hennes namn påminner mer om att hon har en celtic, tysk eller skandinavisk bakgrund. Den mest vanliga tron är att hon föddes i nutida England. Hon dyrkades som befordrare av markens fruktbarhet, och hennes namn sammankopplades med hedniska vårseder kring första maj - på så sätt hamnade hon i vår kalender. Hon reste till Tyskland med sina bröder och grundade det katolska klostret Heidenheim i Wurtemburg. Hon beslutade sig senare för att bli nunna. Hon dog den 25 februari 779 e kr. Den dagen bär fortfarande hennes namn Valborg i den katolska almanackan. Hon förklarades inte som helgon förrän den 1 maj 779. Nu beroende på datumet när hon blev helgonförklarad, blev hennes namn associerat med viking våren och fruktsamhets festligheter. Detta ägde rum ungefär samtidigt under året, runt den 30 april. Hon var avgudad på samma sätt som vikingarna hade avgudat våren. Så efterhand som vikingarna spred ut sig i Europa, blev de två datumen sammansatta och bildade på så vis valborgsfirandet. Valborg symboliserades vanligtvis av tre ”goat ears” och en liten flaska med olja. Detta skulle indikera fruktsamheten. Så hur stor var intrycket eller påverkan, religiöst sett på Valborgsmässan? Denna högtid var troligtvis mer som en ursäkt för att umgås med vänner och bekanta och för att ha roligt. Med tanke på de två grundstenar som blev hopsatta på grund av att en högtid skulle bildas; Valborg; en katolsk nunna och en vårfest. De hade inte något samband med varandra överhuvudtaget men faktum är att de gjorde valborg till en högtid ./ Wikepedia / 


                       

måndag 28 april 2014

Melon konstverk å andra saker i naturen


Jag tycker om att äta vattenmelon, men de här är alldeles för fina för att ätas upp.





jag hade aldrig trott att jag skulle säga att vattenmeloner är fina men.. jodå, nu säger jag det, dom är verkligen  fina, fast personerna som gjorde dom måste ha lagt ner en hel del tid på att göra alla detaljer och sånt!


Ap orkidéer  finns det ?

Naturen är inte bara vackert, den kan imitera andra saker i naturen oxå.
 


fredag 25 april 2014

En god Lördag på er alla.



                                                            Dagens Bild:






                                                         Språkgroda:


"Jag kan ingen italienska alls. Jag vet inte ens vad spagetti heter på italienska."   

Jonny Ekström


Ordspråk från hela världen


Skriv oförrätterna i lösan sand och hugg
in de vänliga handlingarna i marmor.

Franskt ordspråk

Det finns 40 sorters galenskap,
men bara en sorts sunt förnuft.

Afrikanskt ordspråk

Tusen års rykte kan göras om
intet av en timmes handlande.

Japanskt ordspråk



Om skägg skulle vara tecken på lärdom, skulle
en getabock vara professor.
Amerikanskt ordspråk


Bra påbörjat är hälften gjort.

Grekiskt ordspråk

Den sanna kärleken liknar cirkeln
och cirkeln har inget slut.

Ryskt ordspråk


Ha en riktigt fin Lördag idag....

onsdag 23 april 2014

onsdag 16 april 2014

Skärtorsdag.



I denna vind torde alla kvastresenärer få en faslig fart. Vinden är mer än hjälpsam idag. Klä er varmt och kör försiktigt vare sig ni åker kvast, bil eller annat färdmedel. 



Trots att jag har en nypolerad och vaxad fräsch kvast stående utanför min dörr på trappan så tänker jag stanna hemma. Vad ska jag ut i blåsvädret att göra? 
 Vill ju inte riskera att ramla ner och bryta mig fördärvad än här och än där. Sen vet jag ju inte om jag hamnar på berget, i ett buskage eller i en upptinad sjö. Man ska inte utsätta sig för sådant i onödan.

Ni som ändå åker, trots blåsväder och elände, hälsa Blåkulla från mig och festa om rejält nu.☺


tisdag 15 april 2014

En berättelse.

En gammal judisk berättelse handlar om konsten att känna igen ljuset.



En rabbin, ett slags lärare och präst, frågade en dag sina lärjungar hur de visste när natten var över och en ny dag börjar gry.

- Kan det vara, frågade en av dem, när jag ser ett djur på avstånd och kan se om det är en hund eller ett får?
- Nej, svarar rabbinen.

- Kan det vara, frågade en annan, när jag på avstånd ser ett träd och kan säga om det är ett fikonträd eller ett olivträd?
- Nej, svarar rabbinen igen.

- Jamen vad är det då, frågade de lite uppgivet.
- Det är svarar han, när du ser en mans eller en kvinnas blick och du ser att han eller hon är din bror eller syster. För om ni inte kan göra det, oberoende av vilken tid det är på dygnet, så är det fortfarande natt.
"

...

Så sant! Precis så tänker jag.

På många ställen, och i mångas tankar är det fortfarande natt...

Morgongympa ☺







måndag 14 april 2014

Lite skoj får man ha i det trista och tråkiga ☺ ☺ ☺

Har tvättat och vaxat kvasten. Den kvast jag med mycken möda har stulit av vaktisen här på gården. Nu skiner den som aldrig förr. Motorn mullrar som värsta V6:a. Stråna glänser nytvättade i slutet på kvastskaftet. Kände först för att förgylla dem lite... men tänkte om, då jag inte vill blända folk och fä... eller andra häxor.

Katten är trimmad. Hon  är vältrimmad både bak och fram så  håret inte ska fastna i andras kvastar när vi drar förbi. För naturligtvis kör vi om de flesta då vi har en V6-kvast av yppersta klass.

Hucklet är knutet och klart. Snodde in ljusgirlangen från i julas i kanten på hucklet så att jag säkert ska synas bra. Man ska inte sätta det finaste man har under skäppan... förlåt.. gömt under hucklet. Kjolen är nystruken och förklädet borta. Men förkläde är inte det viktigaste inför påsken.

Min kopparpanna är också borta, så jag får ta kaffebryggaren istället. Moderna häxor har kaffebryggare, det vet ni väl? Eller lever ni kvar i gammelvärlden?

Nu väntar jag bara på startbesked. Här i Skellefteå är det mulet och regntungt ute. Då är det lite svårt att navigera rätt. För hur moderna än kvastarna är så har de inte GPS installerat. Må detta ändras till nästa år. Så här kan vi inte ha det. Kanske dags att gå till häxornas fackförbund och kräva lite... eller få ut en fet bonus så det räcker till kvast-GPS. Hi hi hi....

Nu måste jag  lyssna på väderleksrapporten!

Hej och Hå så länge...





lördag 12 april 2014

Happy Weekend

Har förfärligt ont i huvvet idag.
Denna eländiga huvudvärk! Det är som migrän men lite mildare... men ändå tillräckligt för att jag ska se konstigt, må illa av och till och tycka att livet är pest. Tror att det har varit för mycket omkring mig på sistone. Då brukar det bli huvudvärk av den värsta sorten.

Blir så däckad av huvudvärken att jag inte orkar tänka...

Har haft ont i huvudet hela natten. Trots att jag tog min starka  Alvedon innan jag gick till sängs. Nu på morgonen smög jag mig upp försiktigt och gjorde starkt kaffe och tog även en stark Alvedon igen. 

Och just nu kan jag leva i alla fall.

Hade tänkt att avfrosta frysen idag, men det får vänta till en bättre dag.

Så är livet. Upp och ner och upp igen och så ner igen... Precis som för alla. Inget unikt för någon.

Och i morgon är en ny och kanske bättre dag!

måndag 7 april 2014

* * *

Jag är så trött att jag inte vet om jag orkar vakna. Och jag vaknar inte för jag somnar aldrig.

Tömda resursbatterier - Ett trött hjärta. En svulten själ.

 Begär för mycket av mig själv. Låter andra äta upp mig. Sitter sedan uppäten och anklagar mig själv för hur jag kunde ha mage att ta slut.

Men tack Gud för att jag har lyckats laga mig så pass ändå ...
 Jag räcker. Det är inte meningen att jag ska räcka till allt och alla. Jag ska krama om det fula, arga barnet i mig när hon visar sig. Krama henne tills hon lugnar sig. Säga det är okey. Nu orkar du inte mer. Det är som det ska. Du är en människa. Levande och dödlig.

Lyft huvudet mot himlen - Gå vidare. Det är inte hela världen.

Ibland klarar jag av att gå fokuserad över träsket utan att sjunka.
När det svarta anklagande tankarna kommer - de som så gärna vill rinna in i mina ådror och ta över - så ska jag gå rakt in i skogen, till stigen som knappt syns. För att jag inte har gått där så ofta. Den nya vägen! Med solstrålar som letar sig igenom trädkronorna.  Titta på solen. Inte ner och inte bakåt.


Jag ska försöka förlåta och acceptera otillräckligheten som en del av tillräckligheten.

- Jag räcker... Jag räcker.

Om jag letar ska jag finna. Jag behöver inte alls ha en sådan fientlig inställning till mig själv.
Men det har jag. Jag hatar min kropp, hatar att vara jag. Hatar att jag inte kan göra vad som helst. Jag är fånge i min odugliga kropp


Andas in - Andas ut !



Ett stort Grattis till Piedra som fyller år idag den 8/4. 


fredag 4 april 2014

Sjukdom.





          Bulimia Nervosa!