måndag 30 maj 2016

Otydlig

Då jag känner att jag blev lite otydlig i förra inlägget-- vill jag bara informera:

Att i min dotters skola brukar det inte vara någon betygsutdelning på avslutningsdagen.

Eleverna  får istället betygen med posten då sommarlovet har börjat.

Det innebär att betygen inte är satta ännu när det blir skolavslutning.

Betygen brukar  skickas med post senast veckan efter skolavslutningen.

Min dotter har fått sina betyg skickat med posten sedan hon gick åk sex.

Det är rektorn i skolan som  bestämt att införa de här rutinerna.

Skälen är flera. B.l.a att skona eleverna från pressen att jämföra med sina klasskompisar

Mindre stress från lärarna  att hinna sätta betyg fram till sista skoldagen.

Skolan pågår oxå till sista skoldagen och eleverna ska inte kunna  argumentera bort att  " betygen är ju redan satta " och strunta i att komma till lektionen osv.  Vilket händer allt för ofta.

Min dotter vet redan mer eller mindre vilket betyg hon får.   Då lärarna haft betygssnack med sina elever.

( Det är dock två prov kvar att göra för eleverna för att lärarna ska kunna sätta ett slutbetyg i de ämnen. Ett slutbetyg för åk 7.)

  Betyget kan fortfarandes höjas om eleverna gör bra i från sig i de återstående två proven som är kvar.

Det är endast åk nio som får sina slutbetyg  i handen av sina mentorer på avslutningsdagen.
( Betygen för niorna är alltså redan satta)

Enligt skolverket finns inga regler för hur betygsdokumentet ska ges till eleven, utan det är upp till skolan att själv bestämma.



lördag 28 maj 2016

Mors Dag/ Nedräkning / och gymnastik

Denna söndag, mors dag till ära, vaknade jag till ljudet av en tuta!

Ett svagt litet tutande som lät som en trasig partytuta. Jag låg och lyssnade men hörde inget. Så pep det igen.

Det visade sig vara min egen täta näsa som pep!

Festlig start på  mors dag!

Det är inte så många veckor kvar nu innan det är dags för studentsläpp och skolavslutning i den här delen av världen!  Så just nu (hemma hos mig ) blir det mest att jag fokuserar på sonens födelsedag som snart är - skolavslutning och student, på den blomstertid nu kommer och på ljuvlig försommar!

Sonen har börjat nedräkning till sin student -  Dvs nedräkning av antal skoldagar kvar.
Efter studenten  som är den 10 juni börjar sonen att sommarjobba. Sommarjobbet pågår till September.

Även dottern räknar ned dagarna till sitt sommarlov. Men innan sommarlovet börjar har hon och hennes klass  två prov kvar att göra i historia och biologi. Och bägge dem proven ska göras två dagar innan skolavslutningen den 14 juni. Tala om att hålla på ända in i det sista med plugg och diverse skolarbeten.

. Till hösten börjar dottern åk 8. Tiden rinner på ganska så fort ändå.

I morgon blir det gymnastik ute för dottern. Typ brännboll. Lektionen kommer att avslutas UTAN dusch har lärarna ( mentorerna) meddelat eleverna då elen är avstängd i omklädningsrummet. Alltså… Kall, blöt, varm, svettig… kommer dottern att vara efter sitt idrottspass.


Jag kliar mig i huvet och undrar hur i hela friden jag skall packa och utrusta dottern i morgon!!!

                                                   

 Önskar er en trevlig söndag! Och en fin Mors dag till er som är mammor.


tisdag 24 maj 2016

Funderingar

Jag tog en " nödvändig" promenad igår (då jag inte äger någon bil) i regnet.  Jo det regnade och var gråmulet hela dagen i går. Endast 11 plus grader var det.

 ( Steg upp i morse till samma väder som det var i går tisdag här hos mig )

Gick som sagt till närmsta mataffär för att enbart köpa mjölk.

Mjölk är viktigt att ha hemma  ☺ ☺ ☺  Så även en dramaten ☺

Med en dramaten behöver jag inte slita med att bära de tunga matvarorna i en plastkasse. Utan kan  smidigt och lätt rulla mina matvaror i "vagnväskan"
 Det underlättar en hel del för mig som har problem med kroppen.

I alla fall träffade jag på en liten man med rullator i affären. Gammal. Vithårig och vitskäggig. Mannen hasar runt med små steg. Runt runt i affären. Hylla upp och hylla ned.

Säger plötsligt "hej" till mig. Säger "hej" tillbaks. Folks ögon stirrar. Undrar varför? Är jag ett spöke? Är mannen ett spöke? Nä, verkar inte så. Möter den lilla mannen flera gånger. "Ska bara se", säger han. Hasar vidare. Hylla efter hylla. Folk stirrar. Eller låtsas att han inte finns. Det blir som ett stort tomrum. Runt den lilla mannen.

Han ser bara... gammal ut. Vitt hår och vitt skägg. Inget konstigt med det. Jag vet inte vem han är. Har aldrig förr sett honom. Svarade bara på hans "hej". Precis som jag brukar göra. Till de som hälsar på mig. Oavsett kön. Oavsett ålder. Oavsett utseende. Inget konstigt med det. Artighet bara.

Men... vanlig artighet verkar inte vara ämnat för den lilla mannen. Endast jag svarade honom. Endast jag tittade milt på honom. Endast jag visste nog inte... om han var skyldig till något. Endast jag såg en gammal man. Folks ögon stirrade. Eller låtsades inte se. Tom luft bara. Inget. Eller ett spöke.

Även jag kan den konsten ibland. Att inte se. Men det beror mest på min extrema sociala fobi. Och en hjärna som inte vill samarbeta med mig.

Egentligen föredrar jag att se. Speciellt människor. Gärna äldre. Och yngre. Eller de från annat land. De har alla så mycket att ge. Liv. Berättelser. Tankar. Omtanke. Osvenska känslor. Kunskap. De unga har inte lärt sig att stänga in sig i sig själva. De gamla har slängt den svenska stelheten överbord. Åtminstone många av dem.

Men jag funderar fortfarande. Vad hade den hasande mannen gjort? Varför var han osynlig för de flesta? Eller stirrades på? Verkade inte speciellt farlig. Gammal man som gick med stöd. Liten. Spenslig. Gick nog lätt att bara blåsa omkull. Om man ville skada honom. Mild röst.

Vad hade han gjort?

måndag 23 maj 2016

Det blev kortslutning

Alltså… Leif Mannerström kan inspirerade mig så till den milda grad ibland att JAG tänkte att jag skulle kunna göra PANNBIFFAR till middag!

 Så dumt!

Nu hade jag ingen kokt potatis skräpandes i kylen men allt annat fanns så jag drog igång. Blandade smet och tyckte det var riktigt roligt. Där efter skulle man fräsa löken gyllenbrun… What? Vad? Hur gör man det? Hög temp? Låg temp? Karameliserad lök? Bränd lök? Min skål med lök var blekgulmjuk lite touch av beige på någon liten strimla…

( Har stekt lök många gånger tidigare och lyckats med att steka lök. Men idag blev det bara kortslutning för mig.)

Jahapp… Så skulle biffarna stekas… Dom blev ju ALDRiG klara…

SÅ nu håller jag på knaprar morötter för biffarna har jag ställt in i ugnen -Steksprätt och sönderfallande så kallade ”pannbiffar” klarar jag bevisligen inte av att hantera idag.

När jag stod där och fräste biffar började jag fundera om det är nått fel på min spis, men konstaterade tämligen omgående att det nog handlar mer om den som hanterar både spisen och maten.

Lite udda vardags matlagning blev det ju i alla fall… Måtte det gå att äta också OM det någonsin blir klart!

Kul med inspiration i matlagningen trots dom smärre frågetecknen och missödena
 (ja, biffarna är verkligen mera molekyler, dom kvalar inte ens in som köttbullar)!!!!

Ghaaaaaaaaaahhhh!!!!

lördag 21 maj 2016

Möttes av

 en mindre trevlig syn igår när jag skulle gå och handla.

Framför mina fötter där jag gick på trottoaren låg det ett mindre berg av fjädrar… Det låg även en väldigt död fågelkropp… utan huvud. OM jag hade sett för mycket Gudfadern hade jag kanske börjat titta mig över axeln men jag tog det alltså INTE personlig.

Det såg bara… mindre trevligt ut.



I mataffären hittade jag i alla fall  flera muggar/koppar på extrapris.

 Endast 2 kr styck.

Kunde inte låta bli med ett sådant extrapris att roffa åt mig en av muggarna med texten...


Lysande!!!!!

Så härligt att ha hela denna dag framför sig att lägga ribban inför ”tomorrow =)



Sist men inte minst så köpte jag även...




Trots att jag har svårt att bli brun använder jag solskydd!

Jag vill bara uppmana alla att vara rädd om sin hud och att använda solskydd ÄVEN här uppe i norr! Allt för  många nära och kära i min omgivning har drabbats av allehanda former av (cancer) eller hudcancer. Den vanligaste missuppfattningen tycks f.o.r.t.f.a.r.a.n.d.e (år 2016) vara att man inte blir brun om man använder solskyddsmedel. Jag blir rent matt av okunskapen!

Vilket märke man väljer spelar föga roll, det viktiga är att man hittar ett solskydd som passar en! Jag hittade även ett solskyddsmedel för ansiktet. Ett hudfärgat solskyddsmedel som dessutom är en BB-cream -Inte helt dumt =)

Ha en bra dag

torsdag 19 maj 2016

Hjärnan

Fattar inte att hjärnan sviker mig så. Men den är trött
Stackars hjärna! Ett litet exempel bland många är att det behövs bara att barnen vill prata med mig samtidigt och alla absolut vill att jag ska höra vad just den säger.  Eller att det ringer i mobilen,  Det är så larviga saker egentligen...men som tar knäcken på mig. känner jag att det snabbt blir för mycket. När det kör ihop sig med flera saker samtidigt så blir det bara kattskit av det hela. Jag klantar till det ofta för mig själv just därför att jag är så ofantligt trött i huvudet, själen och kroppen. Ingenting fungerar.
Och när hjärnan säger att den är slut och trött då blir kroppen också trött. Jag känner mig då minst sagt dum i huvudet. Trots att jag normalt inte är det.
Men folk vill nog gärna tro " att jag inte har alla hästar hemma "  när de ser vilken virrpanna jag är...

måndag 16 maj 2016

Suck!

Kläder kommer märkta med råd om hur man skall eller inte skall tvätta plaggen. Jag tillhör den där gruppen människor som oftast (men inte alltid) läser dom råden.

För någon dag sedan skulle jag i all hast dra på mig min  fina ljuvliga tunika som jag hade fått i julklapp och kunde icket begripa vad som var fel. Tills jag insåg att den faktiskt krypt! För mycket mat var min spontana tanke tills jag kom ihåg att den råkat åka med en tvätt på 60 grader. Den skulle tvättas på max 30 -Ty DET visste jag eftersom jag lusläst lappen!

Jag vet att när jag tömde just DEN maskinen och upptäckte att tunikan åkt med sängkläderna så fladdrade det till av en viss oro att den kanske skulle vara förstörd. Jag hoppades dock på att tvättrådet var mesigt tilltaget! Det var det ju då inte alls… Den tålde inte alls varm tvätt!

 Tvättråd började jag hålla bättre efter att jag köpt en Desigual klänning  " köpt på second hand " och jag uppmärksammade efter köpet att den bara tålde kemtvätt.

Min yngsta dotter och jag hade rätt roligt för ett tag sedan åt en topp som hon prövat i en butik men dizzat efter att ha konstaterat att den inte fick tvättas at all! Varken för hand, i maskin eller på kemtvätt! Vad gör man då liksom? Engångs topp för dyra pengar?! Nej tack!

LÄRDOM: Tvättråd är TYDLIGEN till för att följas…

Surt sa räven…. mycket surt… :-)

CAN'T STOP THE FEELING!



Can´t stop the feeling!
Är skriven och producerad av Max Martin och Shellback
En blandning av sjuttiotalsdisco och modern dancepop.

Jag kan i alla fall inte bli annat än glad när jag lyssnar på denna låt.☺ ☺ ☺


söndag 15 maj 2016

Bara ett livstecken

En storslagen underhållning av Petra Mede och Måns Zelmerlöv i går kväll/natt må jag säga
Jag njöt för fulla muggar. Jag skriver så klart om Eurovision Song Contest 2016.

Många bra artister/melodier i år.. Själv trodde jag att Ryssland eller Australien skulle vinna. Eller varför inte Frankrike... Men tji fick jag (ler)

Både Ryssland och Australien blev bräckta av Ukraina Jamala med låten 1944.
 En låt med ett politiskt budskap. Säkert mycket snopet för Australien då dem ledde tävlingen länge och väl.
Jag är glad att Ukraina gick och vann  Rätt låt vann!
Frans och Sverige hamnade på en femte plats. Vilket är riktigt bra =) Tummen upp för det!

Har inte så mycket mer att skriva för dagen.  Det blev sen natt jag gick i säng och en mycket tidig morgon att stiga upp på. Väckt av en liten som ihärdigt skakade om mig med orden "Godmorgon! Det är dags att vakna nu " kl 04.36.

Utomhus är det sol och förmodligen värmer det gott i solen.=)
Har inte varit ute ännu, men jag hoppas att jag kan gå ut en stund (ensam utan småbarn) idag.
Jag vill bara ha en fridfull dag utan en massa påtvingade göromål


fredag 6 maj 2016

Förbenat också...


När jag tittade mig i spegeln i morse så såg jag ett spöke!
Funderade stark efter titten i spegeln om jag skulle tejpa upp mina ögonlock eller inte?

Jag vaknade nämligen tidigt/sent i natt/ morse förkyld!

 Det kom över natten, huvudvärk, halsont, lock för mina öron (småvärker i mina öron också) och ont i lederna - näsan var helt täppt och är så fortfarande och jag nyser som Prosit.

Har levt på te, Ipren, c- vitamin och nässpray sedan kl 02.50 i natt .  Fryser just nu också.

 Jag kände redan för ett par dagar sedan att något var på väg att hända i kroppen som jag snabbt måste stoppa. Och jag lyckades nog inte stoppa eländet i tid denna gång.


Dagens ord:


måndag 2 maj 2016

Vissa saker

-  kräver en viss tidpunkt -För att man vill vara säker på sin sak! Jag har bestämt att NU är tiden kommen.

Nu är ett bra läge att lägga undan vinterkläder (tjocktröjor, mörka kläder och annat fodrat!). Nu känner jag mig säker på att vi faktiskt bytt årstid!

Många älskar att diskutera väder men ingen tycks vilja erkänna det. Ingen vill erkänna att man är en sådan som gnäller på sådant som inte går att göra något åt…

Jag är smått missnöjd när det dag efter dag är grått, blött och kallt -Inte så att hela dagen är förstörd, utan det är mer en känsla av ”Jaha!” när jag tittar ut genom fönstret..

Jag är överlycklig när solen skiner och jag kan skippa täckjackan -Faktiskt! Just nu blir jag rent av glad och varm bara det spricker upp! Och solen tittar fram.

Jag är alltid fascinerad av väderprognoser som sträcker sig mer än två dagar framåt i tiden. Tror det beror på att jag UPPLEVER väder som högst ombytligt, växlande och föränderligt!

Förra sommaren 2015 var det bara att glädjas över snygga regnkappor, schyssta gummistövlar och kulörta paraplyer.. Denna sommar hoppas jag få ha på mig shorts, solskydd och solglasögon -All the time!

Jag påverkas i alla fall av väder -Å det står jag för!


söndag 1 maj 2016

Recept

Till frukost idag blev det fattiga riddare!

Har du aldrig gjort det tidigare så måste du testa!!

Ett riktigt barndomsminne!

 Min mamma brukade laga det till mig när jag växte upp.

Har du någon gammal vetelängd (kaffebröd) hemma går det lika bra.

Det är så himla smart och ekonomiskt att faktiskt använda det gamla torra brödet, istället för att slänga det.

Du tar:

så många brödskivor som du behöver

Receptet kan du öka mängden mjölk, mjöl, salt, socker, och ägg.
Med andra ord:  Du gör den sats som du själv önskar (beroende på hur många brödskivor du använder)


1, 1/2 dl mjölk
1/2 dl vetemjöl
1krm salt
1 tsk socker
1 ägg

Vispa  ihop allt, doppa brödet, stek!

Servera med keso, frukt, sirap, socker, kanel om du vill.
Men även där tar man vad man haver.

Lätt som en plätt =)