söndag 27 november 2016

Advent

Jul är inte riktigt min grej. Jag ser det mer som en transportsträcka tills året är slut och jag får börja på ny kula. Å jag ser februari hägra där borta när det blir lite ljusare igen.
I November/December är det rysligt mörkt i Västerbotten.

Idag är det i alla fall första advent.
Jag har tagit fram en advent ljusstake och en julstjärna på fot och en hängandes julstjärna i fönster och två tomtar (prydnader) från förrådet.
 Mysmänniska kanske jag är ibland, men julpynteriet stannar vid detta för nu.

Mera julpynt kommer med säkerhet upp närmare jul i alla fall. Om inte annat så lär yngsta dottern pynta och klä julgranen med hjälp av sin storebror.

Tanken på att förflytta mig just nu (idag) är snudd på övermäktig. Det är hemskt att vara så här fysiskt/psykiskt trött. Jag vill, huvudet vill, men vare sig kroppen eller huvudet är med på noterna.
Jag försöker och jag försöker.
Jag tycker att jag är en tålmodig person som står ut med en hel del, men detta är bara mer än vad jag fixar. Men ändå måste jag allt för ofta stå ut vare sig jag vill eller inte.

 vilken TORTYR detta är i längden!

Idag förhoppningsvis ska yngsta dottern göra knäck.
Jag övervakar och hon får göra jobbet 😃  Det blir nog bra. 

Hoppas att just du får en mysig första advent! ❤❤❤

När första ljuset brinner står julens dörr på glänt.
Och alla människor glädjas att fira första advent.


onsdag 16 november 2016

Skollunch


Häromdagen frågade jag dottern vad hon ätit till skollunch, jag fick ett mumlande och otydligt svar och upprepade frågan och fick då klart för mig att det som ätits var ”köttsallad” -Låt mig säga som så att jag har otroligt svårt att släppa tanken på köttsallad då själva ordet är så in i märgen intressant!

Köttsallad… Har aldrig vetat om att den maträtten finns.

 Min fantasi har gått på högvarv, vad är en köttsallad? Massor med olika former av kött blandat i en skål? Är det en varm eller kall rätt?

Jag googlade köttsallad och fick fram detta Länk: Köttsallad

Det såg ju faktiskt gott ut på bilden och receptet ser ut att vara enkelt att göra.
Någon gång ska jag nog testa denna maträtt också " ler"




torsdag 3 november 2016

Surt sa räven..



När jag hör D-vitamin tänker jag direkt på AD-droppar (som idag heter D-droppar) som man ger till barn. Jag tänker D-vitamin brist och rakitis. Jag tänker skelett och benstomme. Och så alla nya rön om att att D-vitamin gör oss piggare.

Jag fattar att vi som lever i norden får mindre solljus än många andra på vårt jordklot och jag har begripit att det är så pass signifikant då man ändrat doseringarna och numera infört nordiska rekommendationer. Hur mycket behöver vi då? Livsmedelsverket rekommenderar en daglig dos på 10 mikrogram för barn och vuxna, gravida och ammande. Personer över 75 år som vistas ute lite i solen rekommenderas 20 mikrogram. Beroende på vart man läser om D-vitamin kan man få fram olika fakta (aldrig samma fakta) på varför det är bra. Den som är intresserad kan ju googla saken. Själv håller jag mig till det vetenskapligt bevisade och inväntar alla studier som tycks vara på gång kring denna magiska vitamin!

Får se om jag testar D-vitamin framöver… Kan inte skada så länge man inte överdoserar!

En annan mer naturlig vitamin testade jag tillsammans med mina barn  som dock tycktes vara lite skeptiska till min kunskap om det jag skulle servera. En  frukt som heter TAMARILLO. Den såg så vacker och enkel ut och jag tänkte att den bara MÅSTE vara god!



När jag således slet fram denna lilla frukt krävde barnen att jag först GOOGLADE om allt faktiskt var ätbart. På sätt och vis grämer det mig att det då stod att läsa att man BÖR avlägsna skalet då det är beskt.





Frukten som tydligen tillhör familjen tomat och potatis var i allafall vacker när den snittades upp…



Vi DELADE på klyftorna och det räckte.



Jag har således ätit 1/8 dels Tamarillo och jag tyckte den var besk och småsur. När man först fick den i munnen var den god (fast mer åt OKEJ än MUMS!) men eftersmaken var tämligen kompakt och det smakade beskt långt ner i halsen.

Mera tamarillo blir det inte för min del.